Op maandag 4 april start een gespecialiseerde aannemer met de langverwachte restauratie van de geklasseerde Kaasstrooimolen in Bruggeneinde. In een eerste voorbereidende fase worden de sterk door houtrot aangetaste wieken verwijderd.

Dat belooft alvast een indrukwekkend schouwspel te worden. De tijd dringt trouwens: de huidige precaire toestand van de molen houdt volgens bij het dossier betrokken specialisten een reëel gevaar in voor mens en omgeving, zeker bij bij eventuele voorjaarsstormen.  De volgende maanden zal de molenbouwer werk maken van de constructie van de nieuwe houten wieken die- zo hoorden vertegenwoordigers van heemkring Die Swane althans uitdrukkelijk beloven-  ditkeer zullen gemaakt worden uit kwalitatief hoogstaand larikskernhout. 
 
In afwachting van de eigenlijke restauratiewerkzaamheden  wordt de uitvoeringstermijn van het project, die 80 werkdagen bedraagt, na de ontmanteling even opgeschort.  Vanaf eind augustus-begin september zullen dan, als alles goed gaat, niet alleen de nieuwe wieken aangebracht, maar tevens ook de oeroude standaard vervangen worden.
 
De Heistse heemkring kreeg van de dienst Ruimte & Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap onlangs ook de bevestiging dat het restauratie-aanbestedingsdossier inmiddels -na een paar kleine herinneringen-  bij deze dienst terechtkwam,  zodat uiteindelijk de verplichte machtiging voor de werken kon verleend worden.   
Samen met duizenden Heistenaars kijkt de actieve erfgoedvereniging 'Die Swane' alvast hoopvol uit naar de voltooiing van de herstelwerkzaamheden, die de laatste windmolen van het arrondissement Mechelen in zijn vroegere luister moeten herstellen.Als dan ook de ontsluiting van de achterliggende Goren ten bate van fietsers, wandelaars en andere dagjesmensen "rond" is, krijgt Heist hier zijn door vorige generaties  overgeleverd "levend historisch museum" weer, zoals Chuck Coock de wondermooie site in 2006 in een bekend Amerikaans magazine erg plastisch beschreef !